نگاه مردانه حاکم بر فضای جامعه به زنان اجازه فعالیت در رده های مدیریتی را نمیدهد

سیده حمیده زرآبادی:

در خانواده ای مذهبی و نام آشنا متولد شده است. خود را نماینده جامعه زنان و قشر جوان جامعه می‌داند و برای احقاق حقوق آنان پا به عرصه انتخابات گذاشته است. معتقد است جامعه باید توانایی جوانان و زنان را باور کند تا بتوانیم به شکوفایی برسیم. او می‌گوید :شرکت خانم‌ها در انتخاب امسال پیام بزرگی داشت. زنان به این نتیجه رسیده‌اند که کسی غیر از خودشان نمی‌تواند خواسته‌هایشان را برآورده کند و باید خودشان در غصه قانون گذاری کشور حضور پیدا کنند. مهندس سیده حمیده زرآبادی متولد سال 1359 کارشناس ارشد رشته مهندسی برق - مکاترونیک از دانشگاه علوم تحقیقات تهران، اولین کاندید معرفی شده از سوی شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان استان قزوین است. پدر بزرگ او آیت الله سید جلیل زرآبادی فرزند آیت الله سید موسی زرآبادی است. یک ساعتی را میهمان اودر منزل قدیمی پدربزرگ در کوچه مسجد سوخته چنار بودیم؛ خانه‌ای که هنوز رنگ و بوی صمیمی فرهنگ ایرانی را می دهد. کلون در را که می‌زنیم انگار وارد دنیای دیگری می شویم. از هیاهوی مدرنیته وارد آرامش سنت شدیم.

برخی از فعالان سیاسی از اینکه فردی بدون سابقه سیاسی در لیست انتخاباتی اصلاح طلبان قرار گرفته، اظهار نگرانی کرده اند. به نظر شما این تا چه اندازه می‌تواند به عنوان معیار برای انتخاب یک فرد به عنوان نماینده مجلس باشد؟
من جوان هستم و فکر نمی‌کنم همسالان من فعالیت سیاسی چشمگیری داشته باشند، ولی همین که وارد رقابت انتخابات شدم و در این رقابت بزرگ ثبت‌نام کردم، نشان از این دارد که مشی و نگاه سیاسی دارم. علاوه بر آن من در خانواده‌ای متولد شدم که رفت و آمد بزرگان سیاست و علما زیاد بوده و من از کودکی با این فضا آشنا بودم. همه افرادی که فعالیت سیاسی چشمگیری دارند یک روز و از یک نقطه‌ شروع کردند. به نظر من هر فردی که احساس می‌کند باید برای کشور تاثیرگذار باشد باید از در دسترس‌ترین، مناسب‌ترین و بهترین جایگاه فعالیت خود را شروع کند. فعالیت سیاسی من هم از ثبت‌نام برای ورود به مجلس شورای اسلامی شروع شد.
یکی از ایرادهای اساسی ورود جوانان به عرصه انتخابات بدون داشتن پیشینه فعالیت سیاسی و اجتماعی، این است که قدرت چانه‌زنی از بالا را نخواهند داشت. بهتر است افراد شناخته شده با کارنامه اجرایی بهتر که دسترسی‌هایشان راحت‌تر می‌شود و اقبال مردم نیز به آنها بیشتر است به عرصه ورود پیدا کنند. نظر شما چیست؟
به نظرم باید سوال کرد که چقدر به جوانان اجازه داده شده که در این عرصه‌ها ورود پیدا کنند و ناموفق بوده‌اند که این نظر را دارند. این فرصت چانه‌زنی به چند درصد از افراد جامعه ما داده شده است. همیشه مسئله اینگونه بوده که افرادی به تصور اینکه قدرتمند هستند و توانایی چانه‌زنی دارند انتخاب شده‌اند. اما من فکر می‌کنم که باید به تمام افراد جامعه اعتماد کرد. اگر به دنبال اتفاق نویی در جامعه هستیم، باید توانایی تمام افراد را باور داشته باشیم. بهتر است این فرصت به کسانی که توانمند هستند، داده شود.
شما این توانایی را در خودتان می‌بینید؟
من به توانمندی‌‌های خود ایمان دارم.
تحلیل‌تان از فضای سیاسی کنونی جامعه چیست؟
من معتقدم مجلسی که فقط یک صدا از آن شنیده شود، نمی‌تواند مجلس سودمندی باشد. لزوم سودمند بودن مجلس این است که تمام افکار و احزاب در آن حضور داشته باشند. مجلس نهاد قانون‌گذار است و در تمام زمینه‌ها به تصویب قانون می‌پردازد. پس حضور افراد متخصص در تمام زمینه‌های اقتصادی، فرهنگی و سیاسی با دیدگاه‌های مختلف لازمه یک مجلس پویا و زنده است.
مجلس خوب به نظر شما چه مجلسی است؟ آیا مجلسی که همراه دولت باشد، ایده‌آلی است که جناح متبوع شما به آن می‌اندیشد؟
حضور افراد تندرو، بدون در نظر گرفتن جناح سیاسی آن ها، همیشه مضر است. حضور افراد معتدل در مجلس از تنش‌ها جلوگیری می‌کند و مسایل مهم‌تری بررسی می‌شود. به نظر می‌رسد جامعه در حال حاضر به حضور افراد معتدل نیازمند است. قطعاً مجلس باید با دولت در راستای ساختن ایران آباد همراهی داشته باشد. اما اینکه مجلس همراه دولت باشد به این معنی نیست که مجلس کار نظارتی خود بر عملکرد دولت را فراموش کند، بلکه مجلسی مطلوب است که ضمن نگاه به مسایل کلان و زیر ذره‌بین گذاشتن عملکرد دولتمردان، دولت را در رسیدن به اهداف خود کمک کند.
عملکرد هیات‌های اجرایی را در امر صلاحیت‌ها چطور ارزیابی می‌کنید با توجه به این حجم از ردصلاحیت‌ها؟
برای داشتن یک مجلس پویا باید همه احزاب و جریان‌های فکری حضور داشته باشند. به هر حال همه باید زیر یک چتر متحد باشیم. با یکسری تیزاندیشی‌ها و رعایت نکات ظریف می‌توان خواست‌ها را محقق کرد. مانند اتفاقی که در برجام افتاد. با تمام مخالفت‌هایی که از سوی برخی اشخاص و احزاب شاهد بودیم، سرانجام زیر چتر درایت مقام معظم رهبری این امر محقق شد. در سایر موارد هم اگر بخواهیم قدم مثبتی در جامعه برداشته شود، باید در بهترین راه حرکت کرد.
چرا بانوان امسال به انتخابات اقبال نشان دادند؟
به نظر من در سال‌های بعد از انقلاب، ما قدم‌های بسیار کندی در راستای تحقق حقوق زنان، که نیمی از جامعه را تشکیل می‌دهند و بر نیمه دیگر تاثیرگذارند، برداشتیم. شرکت خانم‌ها در انتخاب امسال پیام بزرگی داشت. زنان به این نتیجه رسیده‌اند که کسی غیر از خودشان نمی‌تواند خواسته‌هایشان را برآورده کند و باید خودشان حضور پیدا کنند.
گشایش فضای سیاسی چقدر در شرکت بانوان تاثیر داشته است؟
به هر حال اگر بخواهیم در هر زمینه‌ای فعالیت داشته باشیم، اگر راه ورودی نباشد، اتفاقی رخ نمی‌دهد. باید فضای لازم برای هر فعالیتی به وجود بیاید تا افراد بتوانند خود را بروز دهند. زنان جامعه ما به این خرد رسیده‌اند که باید در جامعه حضور داشته باشند تا بتوانند بر مشکلاتشان فایق بیایند.
به نظر می‌رسد دولت تدبیر و امید باعث گشایش فضای سیاسی و باعث افزایش حضور زنان در فعالیت‌های اجتماعی و سیاسی شده است. با وجود اینکه گشایش فضای سیاسی را در دوره اصلاحات هم دیدیم. چرا این حجم استقبال زنان در دولت‌های پیشین رخ نداد؟
به نظر من ثبت‌نام کردن به معنای گشایش سیاسی نیست. آمار زنان بهارستان نشین هیچ گاه تعداد قابل قبولی نبوده است. این نشان می‌دهد که تاکنون فضای سیاسی بازی برای حضور بانوان نداشتیم. به نظر من به صرف اینکه افراد زیادی تاکنون مجال ثبت‌نام پیدا می‌کنند، به معنای گشایش سیاسی نیست. این افراد احساس نیاز کردند و خود را ملزم به حضور در عرصه انتخابات کرده‌اند؛ اما تا گشایش سیاسی راه طولانی مانده است.
در دوره‌های قبلی مجلس زنان اصلاح‌طلبی در مجلس بوده‌اند که مانند شما دغدغه زنان داشتند و حتی موفق به تصویب قوانین حمایتی از زنان در مجلس شده‌اند؛ اما این قوانین توسط مردانی در خود مجلس و یا در نهادهای بالادستی وتو شده است. فکر می‌کنید حضور شما و زنان مانند شما چقدر راهگشا است و این فضای مردانه چقدر تغییر خواهد کرد؟
من فکر می‌کنم ورود زنان به مجلس در این دوره از نظر کمی می‌تواند خیلی در واقع قدم‌ مثبتی برای بانوان بردارد. وقتی سدی جلوی ما است، باید قدم به قدم آن را برداریم. به نظر من اولین قدم ما حضور حداکثری در مجلس است. شاید یکی از دلایلی که قوانین مربوط به زنان وتو می‌شود این باشد که تعداد آنها در مجلس کم است، زنانی هم که در سال‌های گذشته در مجلس حضور داشتند متاسفانه ادبیات مردانه‌ای داشتند و مدافع حقوق زنان نبودند. زنان جامعه باید تمام تلاششان را بکنند که در ابتدا تعدادشان را در صحن مجلس بالاتر ببرند. حضور بیشتر زنان در مجلس علاوه بر حصول نتایج مفید باعث افزایش اعتماد به نفس جامعه بانوان می‌شود. نباید فکر کنیم با اولین قدم به قله رسیده‌ایم. باید تلاش مستمر داشته باشیم.
این عدم اعتماد به نفس ناشی از حاکمیت نگاه مردانه در جامعه است؟
زنان با وجود تخصص در رشته‌های مختلف، رزومه‌های خالی از فعالیت‌های مدیریتی دارند. نگاه مردانه حاکم بر فضای جامعه به زنان اجازه فعالیت در رده‌های مدیریتی را نمی‌دهد و این باعث کاهش اعتماد به نفس در این قشر از جامعه شده است. بهتر است زنان خودشان به همدیگر اعتماد داشته باشند و این روحیه را تقویت کنند.
به نظر شما صرف تغییر نگاه مجلس به زنان مشکلات زنان حل خواهد شد؟ یا نگاه بالادستی وجود دارد و مشکلات ریشه‌ای وجود دارد؟
متاسفانه زنان زودتر از مردان با شنیدن مخالفت عقب‌نشینی می‌کنند و این ویژگی است که باید تغییر کند.
همیشه قانون‌گذار از نگاه شرعی مانع توسعه و تغییر برخی از قوانین به نفع جامعه زنان شده است. ضمن حفظ حرمت دین و خانواده چه کار باید کرد؟
هیچ گاه شرع در مقابل زنان قرار نگرفته است. دین ما دینی است که می‌تواند بسط و گسترش پیدا کند و می‌توان نگاه به روز به دین داشت. اتفاقاتی که در دین می‌افتد به حضور بانوان بستگی دارد. اگر باور داشته باشند، می‌توانند خود را ثابت کنند. دین همیشه از صدر اسلام تا کنون از زنان حمایت کرده است.به دختران توجه ویژه‌ای داشته و چتر حمایتی‌اش بر سر بانوان بوده است. لازم است برخی  نکاتی که انحرافی است و برخی کژروی‌ها و تندروی‌ها با ثبات قدم برطرف شود و اسلام ناب محمدی که تاکیدش بر مساوات و برابری بوده است،جانشین تحجر گردد. هم بنیانگذار انقلاب اسلامی و هم رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران بر تاثیر و نقش بانوان در تمام عرصه‌ها تاکید داشته‌اند. خانم‌ها باید حرکت کنند و صدای خود را بلندتر نمایند  و به دادخواهی بایستند. نگذارند حق‌شان زیر پا له شود. باید با وجود هم‌افزایی در کنار آقایان حضور داشته باشند، در مقابل مردان جبهه نگیرند. به قانون برابری و برادری که در اسلام بارها تاکید شده است، استناد کنند و در این راه قدم بردارند.

چطور می‌توان بین نگاه سنتی که زنان را در پستوی خانه می‌خواهد و نگاه نواندیش که زن را در جامعه و در حال فعالیت می‌پسندد به اجماع رسید؟
افرادی مشارکت بانوان در جامعه را در مقابل تحکیم بنیان خانواده قرار می‌دهند؛ در صورتی که به نظر من مشارکت بانوان در کنار تحکیم بانوان خانواده است و من این توانایی را در بانوان ایرانی می‌بینم که با برنامه‌ریزی بتوانند هم تخصص و تعهدشان را انجام دهند و هم خانواده خود را به خوبی اداره کنند. اگر دقت کنید خانم‌های فرهنگی فرزندان موفقی دارند و این نشان می‌دهد که به بنیان خانواده اهمیت می‌دهند و بسیاری از مشکلات که خانواده‌ها برای تربیت فرزندان خود دارند، در این خانواده‌ها دیده نمی‌شود. باید عدالت جنسیتی برقرار باشد؛ یعنی زنان متخصص فرصت شغلی برابر با مردان داشته باشند. اگر من احساس کنم که اشتغال به تحکیم بنیان خانواده من صدمه وارد می‌کند، مطمئنا آن را قبول نمی‌کنم. اما نگاه سلبی که وجود دارد و زنان را از تصمیم‌گیری منع می‌کنیم و خرد آنان را زیر سوال می‌بریم.این مخرب است. زنان مدیران خوبی هستند و به خوبی برنامه‌ریزی می‌کنند و زندگی اجتماعی و شخصی خود را به درستی مدیریت می‌کنند.
با وجود اینکه پیش از این فعالیت سیاسی نداشتید و با برخوردهای سیاسی آشنایی ندارید و با شخصیت آرامی که دارید، آیا این قدرت را در خود می‌بینید که حقوق افرادی که از طرف آنان نماینده می‌شوید را محقق کنید؟
من با مشی سیاسی مواجه نبودم ؛ولی یک ویژگی شخصیتی دارم که اگر به چیزی اعتقاد داشته باشم، تمام‌قد برای محقق شدن آن ایستادگی می‌کنم. من برای ورود به صحنه انتخابات اعتقاد پیدا کردم و برای ورود به این صحنه، توانایی‌هایی را در خود دیدم.
وجه تمایز شما از خانم محمدبیگی که در لیست اصولگرایان حضور دارند، چیست؟
اجازه دهیم مردم با رای‌شان در روز انتخابات این تمایز را نشان دهند.

نگاه مردانه حاکم بر فضای جامعه به زنان اجازه فعالیت در رده های مدیریتی را نمیدهد